ciclul de crestere al parului uman

Ciclul de crestere a parului uman

Scalpul uman contine, in mod normal, intre 100.000 si 150.000 de fire de par. Acestea cresc din folicul (sau din radacina) de sub piele. Firul de par este hranit din vasele de sange de la baza foliculului. Fiecare fir de par trece prin ciclul lui, independent de alte fire par de pe scalp. Deoarece parul creste cu o lungime de aproximativ 10 cm pe an, orice fir de par este putin probabil ca va creste mai mult de 1 metru lungime.

In cadrul evolutiei organismului uman, de la embrion/fat pana la adult, firul de par trece prin etapa in care este lanugo – in perioada intrauterina, velus – sau puf – care acopera corpul de la varsta de bebelus, par intermediar – pana cand se instaleza pubertatea – si par definitiv.

Ciclul de crestere a parului

Ciclul de crestere a parului

Procesul de crestere a parului se repeta regulat in 3 faze consecutive:

Faza Anagena (de crestere)

  • Reprezinta aproximativ 85% din intregul proces de crestere a parului – este faza de crestere activa, atunci cand este produsa fibra de par
  • Celule noi se formeaza constant in bulb
  • Faza de crestere dureaza intre 3 si 8 ani fara intrerupere.
  • In timpul acestei faze este produs pigmentul (melanina)

Faza Catagena (intermediara)

  • Reprezinta aproximativ 1% din procesul de crestere – o perioada de status quo, in care nu exista nici crestere, nici regresie a firului de par
  • Dureaza 2 – 3 saptamani, timp in care nu se mai produce pigment iar foliculul inceteaza formarea de noi fire de par.
  • Foliculul se restrange la 1/6 din lungimea sa normala. Baza folicului migreaza catre suprafata pielii, in timp ce papila se desprinde si ramane in partea inferioara.
  • Un nou fir de par se formeaza in bulb fara ca cel deja existent sa se desprinda, acesta ramanand fixat la suprafata dermului.

Faza Telogena (de mentinere):

  • Reprezinta aproximativ 14% din procesul de crestere – faza finala, in care firul de par cade si foliculul nu produce niciun par nou.
  • Dureaza timp de 2 – 4 luni.
  • Circa 14% din numarul total de fire de par se afla in faza de mentinere (odihna). Acestea sunt firele pe care le pierdeti la spalare sau pieptanare. Caderea acestor fire de par face parte din procesul normal de reinnoire a parului, de inlocuire a firelor “vechi” cu unele noi.
  • In aceasta faza firul de par nu mai creste, ci ramane doar atasat de folicul deasupra papilei care se afla tot in faza de mentinere.
  • La sfarsitul fazei Telogene foliculul capilar reintra in faza Anagena (de crestere). Papila si baza folicului se reunesc si astfel se naste un nou fir de par.

La cresterea parului contribuie numerosi factori cum ar fi ereditatea, sezonalitatea, metabolsimul si impregnarea hormonala.

Lungimea fiecarei faze depinde de tipul de fir de par: parul de pe scalp tinde sa creasca pe o perioada de trei ani si sa intre in faza de repaus timp de unul sau doi ani, in timp ce parul ce formeaza genele si care este mult mai scurt, va creste timp de aproximativ 30 de zile si va fi in repaus pentru alte 105 zile, inainte de a se desprinde si a cadea.

In orice moment, aproximativ 90% dintre firele de par de pe cap se gasesc in faza de crestere, iar pierderea normala este de aproximativ 100 de fire de par pe zi.

Atunci cand raportul dintre numarul firelor de par aflate in faza de crestere (anagen) si al celor aflat in faza de cadere (telogen) este deranjat, pierderea parului devine vizibila, iar aceasta afecțiune se numeste alopecie.

La persoanele cu probleme de alopecie androgenica se pot pierde pana la 200 de fire de par in fiecare zi, generandu-se astfel un dezechilibru intre pasii ciclului prin care trec firele de par. Caderea parului poate fi cauzata de o varietate de factori, cum ar fi: nutritia deficitara, dezechilibre hormonale, stres, afectiunile autoimune, bolile de piele, factorii de mediu, chimioterapia, radioterapia, folosirea de medicamente care au ca efect secundar caderea parului s.a. m. d.

Caderea parului este un lucru foarte des intalnit, afectand 30% dintre barbatii sub 40 de ani si pana la 50% dintre barbatii pana la varsta de 50 de ani. Alopecia poate fi intalnita la barbati, chiar si cand au doar 20 de ani.

Remediile folosite la momentul actual impotriva alopeciei androgenice pot fi tratamente pe baza de minoxidil, medicamente (finasteride, dutasteride)  sau in ultima instanta transplantul de par.

30 voturi, medie: 4,83 din 530 voturi, medie: 4,83 din 530 voturi, medie: 4,83 din 530 voturi, medie: 4,83 din 530 voturi, medie: 4,83 din 5 (30 voturi, medie: 4,83 din 5)
Trebuie sa fii inregistrat pentru a vota.
Loading ... Loading ...

Articol publicat în Utile și etichetat cu , , , , .

S-ar putea sa te intereseze si:

Un răspuns la Ciclul de crestere a parului uman

  1. Pingback: Folosirea Tratamentelor PRP in Transplantul de par | Caderea parului

Add Comment Register



Lasă un răspuns sau Comentează pe Facebook

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Ai un cont de Facebook? Comentează