Glosar Transplant de par | Termeni implant par

Glosar privind transplantul de par

5 comentarii | 4485 vizite | Lasă răspuns sau Comentează pe Facebook
17 voturi, medie: 4,76 din 517 voturi, medie: 4,76 din 517 voturi, medie: 4,76 din 517 voturi, medie: 4,76 din 517 voturi, medie: 4,76 din 5 (17 voturi, medie: 4,76 din 5)
Trebuie sa fii inregistrat pentru a vota.
Loading ... Loading ...

 

 
Pentru ca in online-ul romanesc nu exista un astfel de glosar, consideram ca poate fi de mare folos celor interesati de subiect. Pentru majoritatea termenilor am redat in paranteza si varianta in limba engleza.

Glosar Transplant de par | Termeni implant par

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • ALOPECIE (ALOPECIA): Termenul medical pentru calvitie (chelie), atat la barbati, cat si la femei.
 • ALOPECIA ANDROGENICA sau ANDROGENETICA (ANDROGENIC ALOPECIA): Este cea mai frecventa forma de pierdere a parului atat la barbati cat si la femei. Este caracterizata printr-o pierdere progresiva a parului in partea superioara si coroana (vertexul) scalpului. Precum sugereaza numele, alopecia androgenica are ca factori primari responsabili genetica si hormonii. Aceasta inseamna ca viitorul parului dumneavoastra este determinat inainte de a va naste. Mai precis, chelia este cauzata de o sensibilitate mostenita genetic a foliculilor de par (FU) fata de hormonii masculini (DHT) care circula in mod normal in organism.
 • COROANA (VERTEX): Este zona din spate-crestet a capului, care contine un vartej sau o spirala in patternul parului. Cunoscuta si sub numele de vertex, aceasta poate fi prima zona afectata de calvitie la barbati.
 • CLASIFICAREA NORWOOD (NORWOOD CLASSIFICATION)
  Publicata de Dr. O’tar Norwood in 1975, aceasta este cea mai cunoscuta clasificare pentru descrierea alopeciei androgenetice la barbati. Forma clasica a scarii Nordwood contine 7 nivele, care incep cu pierderea parului in zona tamplelor si se incheie cu zona vertexului. Clasificarea mai simplificata Norwood Class A are doar 5 nivele si este caracterizata de pierderea graduala a parului din partea frontala a scalpului catre spate.
 • DENSITATE (DENSITY): Numarul firelor de par dintr-o zona specifica. In medie densitatea scalpului este de circa 220 fire/cm2.
 • DHT DihidrotestosteronDHT: Dihidrotestosteronul este un hormon masculin, rezultat chimic al transformarii testosteronului in prezenta enzimei 5-alfa reductaza (care se afla in jurul si in foliculii de par si papila dermala). Singur, insa, acest derivat mai potent al testosteronului nu provoaca pierderea parului. Pierderea parului are loc cand foliculii de par sunt determinati genetic spre a fi susceptibili la efectele DHT-ului. Aceasta combinatie genetico-hormonala cauzeaza micsorarea foliculilor, pierderea pigmentului, astfel foliculii devin mai fini si in final dispar.
 • DOMINANTA DONATORULUI (DONOR DOMINANCE): Concept potrivit caruia unitatile foliculare transplantate din zona donatoare, vor continua sa creasca in zona primitoare.
 • Transplant / implant de par metoda FUEEXTRACTIA UNITATILOR FOLICULARE (FOLLICULAR UNIT EXTRACTION - FUE sau FOX): FUE sau extractia unitatilor foliculare, este o metoda prin care unitatile foliculare sunt extrase rand pe rand, din zona donatoare, folosindu-se un instrument de precizie foarte mic (asemanator unui ac de injectie). Diamentrul acestuia poate varia de la 0.8mm pana 1mm.
 • FOLICUL DE PAR (HAIR FOLLICLE): Un fir de par si radacinile sale, care este extras din zona donatoare si implantat in zona primitoare, in timpul unei operatii de transplant de par.
 • GREFA UNITATE FOLICULARA (FOLLICULAR UNIT GRAFT): O grefa compusa dintr-o singura unitate foliculara (FU).
 • GREFE sau GRAFTURI (HAIR GRAFTS): Unitati foliculare care au fost recoltate din zona donatoare si sunt gata pregatite pentru a fi implantate in zona primitoare a scalpului. Numarul de unitati foliculare per graft variaza in functie de timpul de tehnica folosita pentru transplant. Un graft poate contine o singura unitate foliculara, multiple unitati foliculare sau chiar si 20 sau mai multi foliculi (cum ar fi un graft rotund mai mare).
 • IMPLANT DE PAR (HAIR IMPLANT): Implantul de par reprezinta cea de-a doua faza din transplantul de par, dupa extragerea grafturilor. In aceasta faza unitatile foliculare extrase sunt implantate in zona primitoare. Deci corect se spune operatie de transplant de par (si nu operatie de implant de par).
 • LAMBOU DE ROTATIE (SCALP FLAP SURGERY sau HAIR FLAPS): Aceasta tehnica implica miscarea unui lambou de piele cu par peste varful capului.Lamboul este unic pentru ca poate sa produca un rezultat instant foarte dens. Este considerata chirurgie majora si doar cativa chirurgi corect instruiti si antrenati in aceasta tehnica pot sa produca rezultate satisfacatoare. Aceasta tehnica este folositoare doar in cazuri extreme (dupa accidente, arsuri etc), si poate fi folosita concomitent cu TUF.
 • MICROGRAFTING UNITATI FOLICULARE (FOLLICULAR UNIT MICROGRAFTING): Metoda prin care un numar mare de unitati foliculare sunt extrase din zona donatoare (de obicei intr-o fasie sau elipsa) si apoi sunt disecate sub microscop in grefe (grafturi) foarte mici, care contin o singura unitate foliculara.
 • MICROGREFA (MICROGRAFT): Un graft care contine 1 sau 2 foliculi de par, obtinut din zona donatoare cu un instrument perforator foare mic (micropunch), sau extras dintr-un rand de grafturi. Un micrograft este introdus de obicei in zona primitoare folosind un ac foarte mic (microneedle sau punch).
 • MINIGREFA (MINIGRAFT): Un graft care contine 3-4 foliculi de par (small minigraft) sau 5-6 foliculi de par (large minigraft).
 • MULTI-UNIT GRAFTS (MUG): Grafturi care contin doua sau mai multe unitati foliculare. Acest termen inlocuieste termenul mai vechi “minigraft”. Astazi in practica, MUG poate contine 2-6 unitati foliculare per graft.
 • MULTI-UNIT GRAFTING: Transplant de par in care se folosesc multi-unit grafturi.
 • Patternul feminin de alopeciePATTERNUL FEMININ DE ALOPECIE (FEMALE PATTERN BALDNESS/ALOPECIA)
  Patternul feminine de pierdere a parului este caracterizat de subtierea graduala a firelor de par din zona frontala sau crestetul capului, cu o prezervare relative a liniei frontale. Desi zonele mentionate anterior sunt cele mai afectate, totusi procesul se poate extinde intr-o anumita masura si in celelalte zona ale scalpului. In alopecia feminin, motivele genetice par a fi mult mai complicate decat la barbate, unde stim exact ce anume cauzeaza pierderea parului.
 • Patternul masculin de alopecie | Male baldness patternPATTERNUL MASCULIN DE ALOPECIE (MALE PATTERN BALDNESS/ALOPECIA): O conditie mostenita la barbati, care este activatA de hormomul Dihydrotestosteron (DHT), ce cauzeaza subtierea (si eventual pierderea) foliculilor de par. Aceasta afectiune poate aparea oricand dupa pubertate si se manifesta in primul rand prin rarirea parului in coroana/vertex. Zonele laterale si din spatele scalpului nu sunt afectate de obicei de acest pattern.
 • REDUCTIA SCALPULUI sau REDUCEREA ALOPECIEI (ALOPECIA REDUCTION): Este o procedura prin care se elimina o fasie afectata de chelie din coroana/vertex, fiind folosita flexibilitatea naturala a scalpului pentru a micsora zona afectata de calvitie.
 • ROUND GRAFT: Primul tip de graft folosit in transplantul de par, avand multe variatii. Fiind extras cu intrumente (punch-uri) de diferite dimensiuni, acesta poate contine mai multe fire de par (20 sau chiar peste). Round graft-ul este extras chirurgical din zona donatoare si poate fi folosit “asa cum e” sau poate fi sectionat in sectiuni mai mici pentru micro- sau mini- sau slit grafts.
 • SLIT GRAFT: Graft obtinut direct din zona donatoare sau extras prin sectionare dintr-o grefa mai mare (round graft), care apoi este introdus intr-o fanta facuta in zona primitoare a scalpului cu un tip de bisturiu special.
 • STRIP: Metoda STRIP presupune recoltarea unei fasii superficiale de piele de pe ceafa, cu fire de par care, din punct de vedere genetic, nu sunt sau nu vor fi afectate de calvitie. Procedeul nu este atat de dureros pe cat pare si beneficiaza, oricum, de anestezie locala. Separarea firelor de par in unitati foliculare si reimplantarea lor in zonele cu deficit reprezinta urmatorii pasi. Prin aceasta metoda, unitatile foliculare sunt pastrate intacte in forma lor genetica si astfel se evita distrugerea foliculului de par individual. Fiecare unitate contine intre unul si pana la patru foliculi de par, media fiind de 2,2 foliculi/unitate.
 • TRANSPLANT DE PAR (HAIR TRANSPLANT): Tehnica chirurgicala prin care sunt transplantate unitati foliculare din zona donatoare in zona primitoare.
 • TRICOLOGIE: disciplina care studiaza structura, functiile si bolile parului.
 • UNITATE FOLICULARA (FOLLICULAR UNIT sau FU): O unitate foliculara este un grup natural de fire de par. In mod natural, intr-o unitate foliculara se gasesc grupati unul, 2 sau 3 (mai rar 4) foliculi de par. Media de foliculi de par per unitate foliculara este de circa 2.4 foliculi.
 • ZONA DONATOARE (DONOR AREA): Zona de deasupra urechilor si din spatele capului, in care unitatile foliculare sunt “programate” sa ramana intacte si sa creasca toata viata, acestea nefiind afectate de hormoni.
 • ZONA PRIMITOARE (RECIPIENT AREA): Zona afectata de calvitie si in care vor fi implantate unitatile foliculare extrase din zona donatoare.
17 voturi, medie: 4,76 din 517 voturi, medie: 4,76 din 517 voturi, medie: 4,76 din 517 voturi, medie: 4,76 din 517 voturi, medie: 4,76 din 5 (17 voturi, medie: 4,76 din 5)
Trebuie sa fii inregistrat pentru a vota.
Loading ... Loading ...

Etichete: , , , , , , , ,

S-ar putea sa te intereseze si:

5 răspunsuri la Glosar privind transplantul de par

 1. serban mimi spune:

  Ma intereseaza daca se face transplant in zone unde nu a fost par niciodata. Golurile de la tample mai accentuate.

 2. madalin spune:

  foarte util si complet acest glosar. va felicit, pe acest sit am gasit toate informatiile pe care le cautam sau care nu-mi erau clare in legatura cu implantul de par. bafta!

 3. sergiu spune:

  acum m-am lamurit si eu cum e cu unitatile astea foliculare. multam fain!

 4. TIP TIP spune:

  multumim tudor!

 5. tudor spune:

  buna treaba!

Add Comment RegisterLasă un răspuns sau Comentează pe Facebook

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Ai un cont de Facebook? Comentează