Transplant de par - Implanter versus Penseta

Transplant de par – Metode si intrumente de implantare – Penseta versus Implanter

Atat extragerea grafturilor, cat si implantarea acestora sunt vitale pentru a avea un transplant de par reusit. De aceea, de-a lungul timpului s-au investit resurse importante pentru crearea si testarea unor metode si instrumente noi de recoltare si implantare a grafturilor.

Metode de implantare a grafturilor in procedurile FUE

In general, implantarea grafturilor in procedurile FUE se poate efectua prin doua metode:

 • Incizii executate inainte de implantarea propriu-zisa (pre-made incisions): toate sau majoritate inciziilor sunt efectuate de un medic specialist, urmate de implantarea grafturilor cu ajutorul pensetelor de catre tehnicieni specializati
 • Fiecare incizie este urmata de implantarea graftului corespunzator (stick and place): implantarea se face de catre medicul specialist utilizand pensete sau instrumente de tip “implanter pen” (implantor de tip pix)

Inciziile executate inainte de implantarea propriu-zisa

In timpul acestei metode, sunt executate mai intati mici incizii cu ajutorul uneor lamele mici sau ace, in zona primitoare. In tot acest timp, in care medicul specialist executa inciziile care urmeaza sa primeasca noul par, grefele recoltate sunt pastrate intr-un recipient special in solutie salina pentru a preveni deshidratarea sau lezarea acestora. Dupa efectuarea inciziilor, se procedeaza la introducerea grefelor de catre medicul specialist sau tehnicieni experimentati. Doctorii pot alege sa verifice sau nu grafturile sub microscop inainte de implantare.

Aceasta metoda de implantare este folosita atat in metoda FUE (FUE clasic), cat si in metoda STRIP (sau FUT).

Fiecare incizie este urmata de implantarea graftului corespunzator

In aceasta metoda, inciziile si implantarea grafturilor sunt efectuate simultan intr-un proces care poate fi compus din unul sau doi pasi.

 • Tehnica in doi pasi: in aceasta metoda incizia este facuta de un medic specialist si/sau un tehnician, cu ajutorul unui ac sau a unei lamele, apoi imediat graftul este plasat in aceasta.
 • Tehnica intr-un singur pas: in aceasta metoda (FUE avansat) incizia si implantarea graftului se face intr-un singur pas folosind in instrument special denumit “implanter” (implanter pen -  implantor de tip pix). Desi aceasta tehnica este considerata intr-un singur pas, totusi trebuie mentionat ca exista o etapa preliminara acesteia, in care graftul recoltat este incarcat in implanter, operatie care necesita experienta si foarte multa atentie, pentru a pastra grefa viabila.

Ce este un implanter?

Implanter Hair Transplant

Implanter folosit in implantul de par

Un implanter este un instrument care seamana cu un pix, care este folosit pentru a efectua o incizie urmata de eliberarea graftului incarcat in aceasta. In acest fel se poate efectua implantarea unui numar foarte mare de grafturi intr-un timp relativ scurt. De mentionat ca fiecare graft trebuie se fie incarcat anterior in implanter, lucru care se face in cele mai multe cazuri de catre asistenti tehnicieni specializati in aceasta operatiune. Ulterior, medicul specialist trece la implantarea parului recoltat in zona primitoare.

La momentul actual exista mai multe tipuri de implanter folosite in transplantul de par, fiecare prezentand avantaje si dezavantaje.

 

 

Tipuri de implanter folosite in transplantul de par FUE

Transplant de par - Choi Implanter pen

Choi Implanter Pen

Choi Implanter Pen – Coreea de Sud

Acest instrument este considerat implanterul “original” si este originar din Coreea de Sud. Ideea initiala a acestui instrument a fost foarte simpla: sa se combine cele doua operatii (incizie si implantare graft) intr-una singura. In timpul unui transplant de par sunt folosite in mod normal intre 2 si 6 implantere de tip Choi. Acestea sunt de diferite marimi pentru a putea fi incarcate grafturi cu 1, 2 sau 3 unitati foliculare (fire de par).

Conform expertilor in transplant de par, avantajele implanterului Choi sunt: rata mare supravietuire a grafturilor si micsorarea sangerarii si a traumei suferite de scalp.

Dezavantajele utilizarii implanterelor de tip Choi sunt: timpul mare de pregatire a medicilor specialisti sau tehnicienilor, proceduri costisitoare si uneori o anumita lipsa de control a adancimii inciziilor efectuate.

Lion Implanter Pen – Hans Biomedical

Acest instrument este intalnit destul de des si sub denumirea de “Implanter Hans” sau “Hans Lion Implanter” (creat de Hans Biomedical impreuna cu Dr. Jose Lorenzo) este o versiune reinterpretata a implanterului de tip Choi. Acesta are in plus fata de implanterul Choi posibilitatea de schimbare a acului cu care se efectueaza incizia. De asemenea, cei de la Hans Biomedical sustin ca au imbunatatit calitatea plasarii grafturilor. Posibilitatea de a schimba acul rezulta intr-o utilizare mai indelungata a implantorului.

Avantajele utilizarii implanter-ului (versus penseta)

Transplant de par metoda FUE clasic

Transplant de par prin metoda FUE clasic – grafturile sunt inserate cu ajutorul pensetelor in inciziile facute in prealabil

In metoda FUE clasica se efectueaza mai intai incizii si ulterior se implanteaza grafturile recoltate cu ajutorul pensetelor.

 

 

 

 

 

 

 

Implant de par - Metoda FUE avansat

Implant de par – Metoda FUE avansat

Exista mai multe avantaje ale utilizarii implanterului in transplantul de par (FUE avansat):

 • Medicul specialist are mai mult control asupra directiei de implantare a firelor de par;
 • Sangerarile din faza de implantare sunt minimale;
 • Se pot implanta mai multe grafturi intr-un timp scurt.

 

 

 

Mai jos puteti viziona o inregistrare video cu explicatii oferite de Dr. Jose Lorenzo, privind avantajele utilizarii implanterelor in transplantul de par

29 voturi, medie: 4,93 din 529 voturi, medie: 4,93 din 529 voturi, medie: 4,93 din 529 voturi, medie: 4,93 din 529 voturi, medie: 4,93 din 5 (29 voturi, medie: 4,93 din 5)
Trebuie sa fii inregistrat pentru a vota.
Loading ... Loading ...

Articol publicat în Utile și etichetat cu , , , , .

S-ar putea sa te intereseze si:

6 răspunsuri la Transplant de par – Metode si intrumente de implantare – Penseta versus Implanter

 1. dima spune:

  si eu cred ca prin fue clasic grefele pot fi mai securizate cum zice ion. dar daca vine vorba despre unghiul de implantare, aici cred ca se detaseaza metoda cu implanter. nu cred ca iese asa usor grefa pusa cu implanter, ba din contra. poate ca mai usor iese dintr-o gaura facuta inainte cu un instrument, ca la asa-zisa fue clasica. acum cred ca exista avantaje si dezavantaje de ambele parti. important e sa alegi metoda care crezi ca iti va aduce un rezultat cat mai apropiat de asteptarile tale. eu pe net am vazut rezultate bune de ambele parti.

 2. silviu spune:

  eu doar stiu ca prin metoda numita mai sus fue classic nu am rezultatul pe care mi l-am dorit. poate ca au fost de vina doar doctorii si nu metoda :( habar nu am, dar nu mai vreau sa repet greseala si de asta o sa incerc si altceva

 3. Ion spune:

  De acord ca implanterul usureaza in primul rand munca doctorului si ofera un control mai bun al unghiului de implantare, dar nu cumva grafturile puse cu implanterul sunt mai sensibile, in sensul ca pot “iesi” mai usor?
  Spre deosebire de efectuarea unei gauri urmate de plantarea graftului cu penseta, mi se pare mie sau implanterul pune graftul cam “fortat”? IDeea este ca, graftul are nevoie de putin loc in care sa stea, deci in mod normal trebuie facuta o gaura, o mica portiune de scalp ar trebui excizata zis eu, si nu stiu daca implanterul face asta, mi se pare ca baga graftul cam fortat in scalp, cu riscul de a iesi.
  Nu stiu exact care este tehnica dupa care functioneaza acel; “pix”, de aceea e foarte posibil sa gresesc. Dar chiar sunt interesat de problema, adica unde sunt grafturile mai “Securizate”: in tehnica de implantare cu gaura+penseta sau cu implanter-ul?

 4. silviu spune:

  eu mi-am facut un transplant de par in turcia si din pacate chiar si acum dupa 12 luni de la operatie rezultatul meu lasa de dorit. intr-adevar la clinica din turcia nu au folosit un implanter. practic firele de par mi-au fost plantate cu penseta de niste asa-zisi tehnicieni in niste gauri facute cu niste ace speciale anterior. problema mea e cu rata de prindere a firelor si cu naturalete sensului de crestere a parului implantat :( am hotarat sa ma repar in romania la clinica doctorului sus numit popescu, unde se face transplant de par exclusiv prin metoda fue avansata. pacat ca m-am uitat la 2-3 sute de euro cand mi-am facut implant prina data, pe care aveam impresia ca ii economisesc.

 5. iordache m. spune:

  grati, desi nu prea esti coerent in ceea ce spui, subscriu la faptul ca fue avansat manual perfectionat este net superior fue clasic (cu penseta). in romania se face fue avansat (cu implanter) la clinica dr felix popescu. e putin mai scump decat la turci, dar rezultatul face diferenta de departe.

 6. grati spune:

  dupa nebunia cu traistariu foarte multi dintre amicii mei cu dare de mana s-au grabit sa se intereseza de un implant de par in turcia. vreau sa spun ca majoritatea clinicilor din turcia folosesc ceea ce in articolu asta se cheama fue clasic adica ti se pune firul de par cu penseta si nu cu pix din ala de capsat par. nu recomand fue clasic ci mai degraba orice implanter. patiti sa o spuna pe aia dreapta.. peace bro!

Add Comment RegisterLasă un răspuns sau Comentează pe Facebook

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Ai un cont de Facebook? Comentează