Fue versus Strip Transplant de par

Transplant de par – FUE versus STRIP

Atunci cand ne hotaram sa apelam la o operatie de transplant de par, una dintre marile intrebari este prin ce tehnica? FUE sau STRIP?

In cele ce urmeaza o sa prezentam cele doua metode, precum si avantajele si dezavantajele fiecareia.

Metoda STRIP presupune recoltarea unei fasii superficiale de piele de pe ceafa, cu fire de par care, din punct de vedere genetic, nu sunt sau nu vor fi afectate de calvitie. Procedeul nu este atat de dureros pe cat pare si beneficiaza, oricum, de anestezie locala. Separarea firelor de par in unitati foliculare si reimplantarea lor in zonele cu deficit reprezinta urmatorii pasi. Prin aceasta metoda, unitatile foliculare sunt pastrate intacte in forma lor genetica si astfel se evita distrugerea foliculului de par individual. Fiecare unitate contine intre unul si pana la patru foliculi de par, media fiind de 2,2 foliculi/unitate.
Strip transplant de parstrip metoda implant de par

Metoda FUE este o metoda de extractie a parului donator prin care unitatile foliculare individuale (in stare naturala in grupuri de fire de par) sunt extrase unul cate unul si apoi transplantate in regiunea beneficiara a pacientului, aceasta fiind o metoda chirugicala avansata de refacere a parului.
Metoda FUE

1. FUE versus STRIP  - Care metoda este cea mai potrivita pentru mine?

Cu totii am fi tentati sa spunem din prima FUE, insa nu in toate cazurile aceasta poate fi cea mai buna solutie. Metoda cea mai buna trebuie aleasa impreuna cu un specialist, in functie de asteptarile dumneavoastra, posibilitatile zonei donatoare si de numarul de grafturi necesare.

Daca zona donatoare suporta mai multe interventii succesive (la cel putin 6 luni distanta), si daca bugetul ne permite, atunci tehnica FUE poate fi o solutie foarte buna. Trebuie insa sa stim ca prin FUE nu putem obtine acelasi numar de grafturi care pot fi extrase prin STRIP. In FUE, o sesiune poate implica extragerea si implantarea a circa 1500 de grafturi, mai rar 2000 sau peste, iar costurile pot ajunge uneori per graft aproape duble fata de varianta STRIP.

Daca zona donatoare nu permite extragerea prin FUE a unui numar de grafturi suficient pentru a acoperi zona afectata de calvitie, cea mai buna solutie ramane STRIP. Desi de-a lungul timpului aceasta metoda a devenit mai putin populara, datorita faptului ca implica extragerea unei fasii din scalp si implicit o recuperare mai anevioasa, totusi, tehnica STRIP ramane o varianta foarte buna pentru obtinerea unor densitati mari si foarte mari. Desi tehnica chirurgicala a avansat foarte mult in ultimii ani, totusi aceasta metoda presupune o minima cicatrice (uneori sub 1mm) care ar putea fi observata in cazul in care obisnuiti sa purtati parul foarte scurt. De altfel, daca obisnuiti sa va tundeti periuta, nu vad rostul unui transplant de par.

Dupa cum bine stim cu totii, un rezultat prost iese mai mult in evidenta decat unul bun. Astfel incat, pe internet circula multe imagini cu esecuri grosolane privind cicatricile ramase in urma operatiilor de transplant de par, efectuate prin metoda STRIP. Acest lucru nu implica neaparat faptul ca toate rezultatele obtinute prin metoda STRIP sunt proaste. Exista clinici in care opereaza doctori cu experienta si rezultate excelente folosind tehnica STRIP pentru extragerea unitatilor foliculare. Important este sa va interesati foarte bine despre clinica inainte de a apela la aceasta, si mai ales despre doctorul care va va opera.

2. FUE versus STRIP  - DIN PUNCT DE VEDERE AL PRETURILOR (vezi preturi 2013)

 • Avantaj STRIP – costuri mai mici
 • Dezavantaj FUE – costurile pot sa ajunga chiar si dublu fata de STRIP

3. FUE versus STRIP  - ZONA DONATOARE, EXTRAGEREA GRAFTURILOR, RECUPERAREA SI FORMAREA CICATRICILOR

Avantajele metodei FUE

 • nu presupune cicatrici lineare, ci cel mult cicatrici foarte mici circulare, de cele mai multe ori neputand fi observate cu ochiul liber
 • mai putina durere si recuperare mult mai rapida fata de STRIP
 • adancimea facuta de incizii este mai mica decat la STRIP
 • poate fi folosit si pentru BHT (Body Hair Transplant)
 •  este indicat atunci cand avem nevoie de un numar mic de grafturi

Dezavantaje FUE

 • mult mai scump decat STRIP, preturile per graft putand ajunge sa fie chiar duble
 • nu se pot face mega sesiuni, numarul maxim de grafturi recomandat pentru o sesiune FUE fiind de circa 1500, mai rar 2000 sau peste
 • presupune o suprafata mai mare afectata de incizii, intrucat trebuie facute mai multe si sunt circulare (chiar daca sunt sub 1mm, multiplicandu-le rezulta o suprafata mai mare decat suprafata echivalenta pentru obtinerea aceluiasi numar de grafturi prin STRIP). De exemplu, pentru a recolta 1000 de grafturi cu un 1 punch de 1mm, trebuie sa incizam Pi * r2  = Pi* 1mm2 *1000= 3140 mm2 = 31.4 cm2. Prin comparatie, o recolatre prin STRIP dintr-o zona donatoare cu circa 80 FU / cm2  (unitati foliculare) a unei benzi de 1cm latime va avea 12.5 cm2 (1000 graft/80 FU = 12.5)
 • mai multe interventii succesive prin FUE pot afecta zona donatoare, avand in vedere suprafetele mari de piele care sunt excizate pentru extractia unitatilor foliculare
 • pot aparea punctulete pigmentate sau decolorate in locurile de unde se extrag grafturile
 • prin FUE riscul de sectionare a unitatilor foliculare este mai mare, de aici rezultand si o rata de supravietuire mai mica a foliculilor transplantati
 • poate fi mai obositor decat STRIP, atat pentru pacient cat si pentru chirurg

Avantaje STRIP

 • suprafata totala mai mica excizata
 • numar mare de grafturi recoltate
 • separarea grafturilor se face la microscop, rezultand o rata de supravietuire mai mare decat la FUE

4. FUE versus STRIP  - DENSITATI OBTINUTE DUPA IMPLANTARE

 • prin STRIP se pot face mega sesiuni (de pana 5000 de grafturi transplantate si uneori chiar si peste 6000), rezultand densitati foarte apropiate de cele naturale
 • pentru a obtine aceeasi densitate cu FUE, trebuie facute mai multe sesiuni (costuri mai mari, timp mai indelungat de asteptare pentru obtinerea rezultatului dorit)

5. FUE versus STRIP  – IMPLANTAREA GRAFTURILOR

 •  in cazul implantarii manuale nu exista o diferenta intre cele doua metode
 • poate exista o anumita ingrijorare pentru unitatile foliculare (FU) extrase prin FUE, intrucat acestea sunt manipulate mai mult decat FU extrase prin STRIP, putand sa fie mai usor traumatizate sau chiar sa se dezhidrateze
 • in cazul recoltarii STRIP, firele de par pot fi lasate putin mai lungi decat la FUE, astfel incat chirurgii pot urmari mai bine linia de curbura naturala a firului si sa tina cont de aceasta atunci cand implanteaza grafturile. Deci exista un control suplimentar in orientarea firelor de par.

Faza a doua a transplantului de par, implantarea propriu-zisa a grafturilor recoltate, este la fel de importanta ca si faza extragerii acestora. Succesul operatiei depinde de maiestria cu care chirurgul implanteaza grafturile recoltate. Acesta trebuie sa creeze o linie cat mai naturala si sa implanteze grefele sub un unghi cat mai apropiat de cel natural. De asemenea, acesta trebuie sa stie cum sa repartizeze grafturile in functie de numarul de foliculi continuti (1, 2 sau 3).

In unele situatii se folosesc ambele metode combinate in sesiuni diferite. Mai intai un STRIP pentru obtinerea unor densitati foarte mari si ulterior, dupa vindecarea cicatricilor, se efectueaza mascarea acestora prin FUE.

Va recomandam ca atunci cand mergeti la o consultatie, sa va faceti un plan pe termen lung, chiar daca momentan nu dispuneti de bani sau nu aveti in vedere mai multe interventii. Trebuie sa va asigurati ca zona donatoare va putea asigura suficiente grafturi pentru o eventuala interventie in viitor.

Acum poti solicita Consultatie Gratuita Online !

Fue versus Strip Transplant de par

15 voturi, medie: 5,00 din 515 voturi, medie: 5,00 din 515 voturi, medie: 5,00 din 515 voturi, medie: 5,00 din 515 voturi, medie: 5,00 din 5 (15 voturi, medie: 5,00 din 5)
Trebuie sa fii inregistrat pentru a vota.
Loading ... Loading ...

Articol publicat în Utile și etichetat cu .

S-ar putea sa te intereseze si:

2 răspunsuri la Transplant de par – FUE versus STRIP

 1. vira vira spune:

  sa inteleg ca ati devenit si pro-STRIP?

 2. je a spune:

  daca nu ai nevoie de un numar mare grafturi, clar mergi pe fue. mi-as face strip doar daca as avea mult de acoperit si dac as purta parul mai lunge de 1 cm ;)

Add Comment RegisterLasă un răspuns sau Comentează pe Facebook

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Ai un cont de Facebook? Comentează