Caderea parului din cauza stresului

Caderea parului cauzata de stres si cand se recomanda un implant de par

Caderea parului poate avea cauze diferite, nefiind datorata exclusiv unei predispozitii genetice la alopecie. Exista cazuri de cadere completa a parului din cauza stresului sever, a nervozitatii, a anxietatii sau a obiceiurilor alimentare proaste.

caderea parului din cauza stresuluiStresul este un raspuns natural al organismului la situatii amenintatoare si iritante, aceste tipuri de situatii putand provoca dezechilibre emotionale. Desi o anumita cantitate de stres este naturala si chiar pozitiva, atunci cand nu este bine canalizat, se poate transforma intr-un declansator pentru probleme fizice importante.

Viata este intr-o evolutie constanta, de aceea stresul la un nivel adecvat este necesar, imbunatatind raspunsul organismului la situatii dificile. Acest tip de stres se numeste stres pozitiv.

Mai mult, este un raspuns la stimuli externi care afecteaza multe organe ale corpului si functionarea lor, cum ar fi creierul, inima, sistemul circulator, muschii si chiar digestia.

Consecinte fizice ale stresului (inclusiv asupra parului)

Caderea parului din cauza stresuluiDe obicei, cand o persoana este foarte stresata, prezinta urmatoarele simptome:

  • iritabilitate
  • anxietate
  • frica
  • poate simti incertitudine si confuzie
  • relatiile interpersonale sunt grav compromise
  • dificultate in concentrare, memorie, ingrijorare nejustificata, este judecat sever si se gandeste la viitor cu incertitudine
  • stresul poate determina un abuz sau cresterea consumului de alcool sau tutun si chiar dezvoltarea unor dependente periculoase (de ex droguri sau pastile)

La nivel fizic, o persoana extrem de stresata va observa cum parul se subtiaza, devine fragil si sfarseste prin a cadea. In plus, sufera constant de dureri de cap, probleme digestive, dureri de gat si de spate si poate aczua probleme respiratorii si palpitatii.

Cum afecteaza stresul parul si cand se recomanda un implant de par?

Cand sufera de stres, organismul elibereaza un hormon numit cortizol. Acest hormon are o serie de consecinte negative in corp, de la osteoporoza, pana la cresterea periculoasa a nivelului de zahar din sange.

Personaje istorice cunoscute au suferit de stres cu repercusiuni in podoaba capilara, una dintre ele fiind regina Maria Antoaneta (regina Frantei). Povestea spune ca in momentul arestarii ei avea parul inchis la culoare, iar in ziua executiei pe ghilotina, dupa doar trei zile in arest, parul ei devenise complet alb.

Relatia dintre stres si albirea prematura a parului (sau precoce) este un subiect foarte controversat. Cu toate acestea, exista un tip de chelie numita alopecia difuza, care determina caderea doar a parului pigmentat, nu si a celui alb deja.

Cu siguranta stresul influenteaza decisiv sanatatea parului, provocand nu doar caderea lui, dar si uscaciunea sau ingrasarea acestuia. In functie de tipul de alopecie, medicul poate recomanda sau nu un implant de par.

Tipuri de cadere a parului legata de stres

1. Alopecia areata

Apare atunci cand sistemul imunitar ataca foliculii de par, cauzand in cele din urma caderea parului. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, in cazul acestui tip de cadere a parului, parul cade, lasand chele zone rotunde.
Anxietatea si simptomele depresive sunt considertai factori declansatori.

2. Telogen Effluvium

Este marcata de subtierea sau caderea parului dupa ce foliculii de par sunt impinsi prematur in faza telogena, cunoscuta si sub denumirea de faza de repaus cand parul nu creste activ. Acest lucru este de obicei provocat de stresul cronic, un eveniment stresant sau o alimentatie slaba.

Daca in situatii normale cad aproximativ 10% din firele de par de pe scalp, atunci cand exista un soc, ar putea sa cada pana la 70%. In cateva luni dupa soc, parul afectat ar putea cadea brusc la o simpla spalare sau periere.

3. Trichotilomania

Este o tulburare de control al impulsurilor caracterizata smulgerea firelor de par din scalp, sprancene sau din alte zone ale corpului. Smulgerea parului poate fi o modalitate de a face fata sentimentelor negative sau incomode, cum ar fi stresul, tensiunea, singuratatea, plictiseala sau frustrarea.

Simptome care arata ca stresul afecteaza sanatatea parului

Este perfect normal ca stresul sa fie, intr-o anumita masura, prezent in viata noastra, dar, daca nu este corect canalizat si tinut sub control, dauneaza intregului corp.

Alopecia cauzata de stres are simptome precum:

  • Iritabilitate emotionala, oboseala fizica in orice moment al zilei
  • Probleme digestive: diaree, constipatie, arsuri la stomac
  • Dificultate  de a adormi
  • Transpiratie excesiva, palpitatii si chiar o crestere a ritmului cardiac
  • Piele uscata, episoade de dermatita si alte tipuri de probleme dermatologice
  • Parul isi pierde vitalitatea si volumul, devine mai fragil

Aceste simptome apar deoarece corpul este un sistem atat de inteligent, incat cauta cel mai important organ pentru buna functionare a organismului si ii confera prioritate in distributia nutrientilor. Prin urmare, stresul nu poate afecta doar parul, ci afecteaza puternic pielea sau alte organe si, in multe cazuri, organismul prefera sa regleze, de exemplu, procesele care protejeaza pielea si lasa parul putin subnutrit, determinand deteriorarea lui rapida.

Un studiu realizat de New York University School of Medicine a aratat ca celulele responsabile de pigmentarea parului, in conditii de stres crescut, migreaza spre piele.

Alopecia nervoasa

Desi, asa cum am spus, un anumit nivel de stres este necesar, deoarece ne face constienti de pericol sau tensiune, stresul necontrolat este cauza principala a alopeciei nervoase.

Alopecia nervoasa apare atunci cand corpul se confrunta cu situatii stresante pentru o lunga perioada de timp. Situatiile de anxietate, depresie sau chiar tristete sunt principalele cauze ale ceea ce este cunoscut sub numele de alopecia nervoasa. In aceste cazuri, caderea parului se produce pe scara larga si foarte brusc, astfel incat in zece zile se poate pierde tot parul.

Stresul si caderea parului nu trebuie sa fie permanente. Daca se observa caderea brusca a parului sau a unui numar mai mare de fire decat de obicei, la pieptanat sau spalat, poate fi un semnal de alarma. Caderea brusca a parului poate semnala o afectiune medicala de baza care necesita tratament. Daca este necesar, medicul poate sugera optiuni precum un transplant de par FUE.

Cat costa un implant de par?

Pretul unui implant de par poate varia de la pacient la pacient, in functie de mai multi factori, cum ar fi: complexitatea cazului, numarul de grefe de par necesare a fi transplantate, experienta medicului si intrumentarul utilizat etc. Pentru a afla daca sunteti un candidat ideal pentru un transplant de par, puteti sa solicitati o consultatie online.

25 voturi, medie: 4,72 din 525 voturi, medie: 4,72 din 525 voturi, medie: 4,72 din 525 voturi, medie: 4,72 din 525 voturi, medie: 4,72 din 5 (25 voturi, medie: 4,72 din 5)
Trebuie sa fii inregistrat pentru a vota.
Loading ... Loading ...

Articol publicat în Noutati, Utile.

S-ar putea sa te intereseze si:

Add Comment Register



Lasă un răspuns sau Comentează pe Facebook

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Ai un cont de Facebook? Comentează